Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Széchenyi István

Sárvár-felsővidéki gróf Széchenyi István (Bécs, 1791. szeptember 21.Döbling, 1860. április 8.) politikus, író, a „legnagyobb magyar”, közlekedési miniszter, eszméi, működése és hatása által a modern, az új Magyarország egyik megteremtője, polihisztor, közgazdász. Talán a magyar politika legkiemelkedőbb és legjelentősebb alakja, akinek nevéhez a magyar gazdaság, a közlekedés, a külpolitika és a sport megreformálása fűződik. Számos intézmény, így a mi iskolánk névadója is.

Felsorolni is nehéz, hogy mi mindent köszönhet Magyarország Széchenyi Istvánnak, ki gondtalan ifjú főnemesből vált hazája sorsát jobbítani akaró, azért cselekedni tudó hazafivá, Kossuth szavaival élve: a "legnagyobb magyar"-rá.

Utazásai közben döbbent rá hazája elmaradottságára. Megállapította, hogy történelmi neve súlyos kötelességgel is jár, ezért életcéljául nemzete sorsának előmozdítását tűzte ki. Hazatérve ő lett a reformmozgalom kezdeményezője és legjelentősebb alakja. Megalapította a Magyar Tudományos Akadémiát, előmozdította a dunai és tiszai gőzhajózást, a Lánchíd megépítését, támogatta a vasúthálózat kiépítését és az egyesült Budapest ötletét.

2010-ben a legnagyobb magyar halálának 150. évfordulóján országszerte rendezvényeket tartanak.